2015. március 27., péntek

Babakelengye I. - Honnan?



Szubjektív:
A váradósság idején engem is elkapott a gépszíj. Egy kicsit. Látja az ember az IKEA katalógust, körülnéz az H&Mben, a Mamas&Papas előtt sóhajt egyet, és elhatározza, neki csak szép babaruhái/játékai/holmijai lesznek. Minden harmonizálni fog, mindig rend és tisztaság lesz. (Aha...) A világon minden szép ruhát megvettem (volna) leendő első gyermekemnek, úgy előre 5 éves koráig. Akit ráadásul akkor még lánynak jósoltak. Így aztán lett pár fölösleges cuccunk. Ráadásul olyan ez a fogyasztói társadalom, hogy amint megtudják, hogy babát vársz, mindent, de mindent Rád akarnak majd sózni, méghozzá brutál áron. Természetesen mindenki a pénztárcájától függően engedheti el magát a Brendonban, a Régióban (én eddig még nem mertem beengedni ezekbe magam) és még sorolhatnám hol, de nem érdemes a fél fizetést ott hagyni. Hogy miért nem? Mert a babák egész egyszerűen 1-1,5 éves korukig kb. 2-3 havonta kinövik az összes cuccukat, és megunják az összes játékukat! Ez a rohamlépték 2-3 éves koruktól lassul (nálunk igen, van, akinél továbbra is úgy nő a gyerek, mint a gomba), de a tendencia ugyanaz. Kinövi. Neki még nem kell életre szóló Dr.Martens. Majd később, mikor már nem nő a lába. :) (Csak, és ezt komolyan mondom, nem ironikusan,) 3 év tapasztalata alapján ezt tudom elmondani:

Tipp 1: Ne méregdrágát, mert úgyis pillanatok alatt kinövi/eltöri/elkoptatja, akkor meg minek! Igaz ez mindenre: ruhára, cipőre, játékra, babakocsira (kinövi!), bababútorra (összefirkálja, szétkalapálja), kütyükre (elállítja úgy hogy viheted vissza a boltba visszaállíttatni), stb. Minőségit, de ne irreálisan drágát!

Tipp 2: Kérdezz ismerősöket, van-e nekik kinőtt, használt! (Hidd el, boldogan szabadulnak meg padlásnyi/több szekrénnyi babaruháiktól!!!)

Tipp 3: Turiból!!! Méghozzá a kilósból! Csúcsminőség potom áron! Személyes kedvencem: Thököly úti Háda. Kilós (3499Ft/kg). 2 tele szatyor=fél gyerek ruhatár=max. 15.000Ft :) Bízz a szerencsédben, biztosan lesz olyan, amire szükséged van!

Tipp 4: Ha hirtelen van szükség valamire, pl. "Kinőtte a cipőt, kell másik" vagy "Hopp, itt a tél, jé, nincs overálja" -> Vateráról/OLXről! Ugyanaz a márka amit a boltban megvennél, és ugyanúgy néz ki, mint a vadonatúj amit másodszor ráadsz a játszótéren, csak harmad annyiba kerül.

Tipp 5: Ne higgy azoknak a listáknak amik minden vackot tartalmaznak! (De erről hamarosan a "Babakelengye II. - Mit?" fejezetben!)

+ Az újszülött, kisbaba, kisgyerek nem fog haragudni, hogy nem a legdrágább cuccokba öltözteted, és a családi fotókat visszanézve sem fog később azzal vádolni, hogy bohócot csináltál belőle kiskorában, mert ma már nagyon szép cuccok vannak (nekem a szép és ízléses cuccok a mániám). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése