2015. április 4., szombat

Kötelező és ajánlott védőoltások


KÖTELEZŐ VÉDŐOLTÁSOK:

BCG oltás: a kórházban, születés napján vagy pár nappal utána, karba, kötelező
(Azt is megtudtam, hogy nagy kiszerelésben kapja a kórház, és ha „összegyűlik” bizonyos számú újszülött, akkor sorban beoltják őket egy nap alatt. Ezért lehet, hogy nem pontosan a születése napján kapja meg a baba élete első oltását.) Ez 3-4 hónapos korban kezd aktivizálódni, és az is lehet, hogy a baba emiatt sír nagyon keservesen. Idővel kifakad, majd lassan gyógyulni kezd. Heg marad utána.

2 hónapos oltás: Diftéria-Pertuszisz-Tetanusz-Poliomelitis-H. Influenza B, egyik combba, kötelező (Oltás neve: Pentaxim) és ezzel egy időben: Pneumococcus, másik combba, kötelező (Prevenar)
Választható: rotavírus elleni oltás (Rotarix) szájon át (ára: 17-20.000Ft/db, 2 vagy 3db ismétlőoltás)

(Lehetséges, hogy az egyik gyermekorvos az egyik, a másik orvos egy másik nevű, de ugyanolyan hatóanyagú oltással dolgozik, ennek nincs különösebb jelentősége.)

3 hónapos oltás: Diftéria-Pertuszisz-Tetanusz-Poliomelitis-H. Influenza B ismétlő, egyik combba, kötelező (Oltás neve: Pentaxim)
Választható: rotavírus elleni oltás (Rotarix) szájon át

4 hónapos oltás: Diftéria-Pertuszisz-Tetanusz-Poliomelitis-H. Influenza B ismétlő, egyik combba, kötelező és ezzel egy időben: Pneumococcus, másik combba, kötelező (Prevenar)

5 hónapos: Meningococcus C elleni oltás, választható, combba (NeisVac-C)

7 hónapos oltás: (NeisVac-C) választható, combba

16 hónapos oltás: Kanyaró-Mumpsz-Rubeola (MMRvaxPro) karba és ezzel egy időben: Pneumococcus (Prevenar) combb

18 hónapos oltás: Diftéria-Pertuszisz-Tetanusz-Poliomelitis-H. Influenza B ismétlő (Pentaxim) combba

2 éves: választható, Meningococcus C elleni oltás ismétlő (NeisVac-C) combba

6 éves: Diftéria-Pertuszisz-Tetanusz-Poliomelitis-H. Influenza B ismétlő (Pentaxim) karba

11 éves: Diftéria-Pertuszisz-Tetanusz-Poliomelitis-H. Influenza B ismétlő (Pentaxim) és Kanyaró-Mumpsz-Rubeola (MMRvaxPro) karba

14 éves: Hepatitis B

VÁLASZTHATÓ/AJÁNLOTT OLTÁSOK:

- bárányhimlő ((12hó-14 év)
- influenza (6hó-14év)
- kullancs (1-14év)
- Hepatitis A (1-14év)
- HPV (9-14év)

Vannak oltás mellett szóló és oltásellenes irányzatok. Itt mérlegelni kell. Természetesen a gyógyszer/oltásgyártó cégeknek érdeke, hogy minél több oltást eladjanak, azonban az emberiségnek is érdeke, hogy megfékezze a halálos/fertőző betegségek/járványok elterjedését.

Szubjektív: a baráti körünkben többen kórházba kerültek rotafertőzéssel (kiszáradás, hányás-hasmenés), így én úgy döntöttem, mindkét gyerekemet beoltatom. Igaz, akik a kórházban feküdtek, elmondták, hogy voltak bent olyan betegek is, akik ugyancsak beoltatták a gyermeküket annak idején, mégis elkapták. Én úgy gondoltam, bebiztosítom a gyerekeket, hogy kivédjék azt a pár típusú rotát, ami ellen az oltás véd, és reménykedem, hogy nem kapja el a többit.
Az agyhártyagyulladás elleni oltással összefüggésbe hozott magatartászavar szerintem egy rosszindulatú tévhit. 

További információk itt.
És itt:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése