2015. augusztus 2., vasárnap

Baby shower, avagy a babaváró buli új divatja


Várandós kismamák körébe begyűrűző új őrület, a baby shower, vagy babaváró buli. Az ötlet természetesen Amerikából származik, de itthon is kezd ismertté válni. A kismama barátnői szervezik a kismama és a születendő babája tiszteletére. Tipikus ajándékok, játékok és dekorációk kapcsolódnak hozzá. Írnék erről egy rövidet... ha másért nem, egy jó pelenkatorta elkészítési "receptért" olvassátok szeretettel. :)


1) Hogy miért jó ötlet?
- mert a leendő anyuka előreláthatólag hosszú ideig nem fog ilyen önfeledten bulizni a barátnőivel egyedül
- kedves meglepetés, a nagy hormonkavalkádban biztosan nagyon meghatódik majd az ünnepelt
- szép gesztus megünnepelni egy pici baba születését
- lehetőség kreatív ajándékokkal elhalmozni a kis családot
- és mert jó buli

2) Milyen tipikus ajándékokkal szoktak készülni?
- a legnépszerűbb a pelenkatorta, elkészítéshez útmutató itt és itt
- olyan dolgokból érdemes összekészíteni, amire biztosan szüksége lesz a babának/anyának
Tipp 1: babakozmetikumokból alkoholmentes és illatanyagmentes a legjobb, nem okoz allergiát (dm-es és Rossmann-os termékek előnyben)
Tipp 2: popsitörlő a legjobb; fürdető, sampon és társai közül a gyógyszertáriak a legjobbak és ezeket úgyis a gyermekorvos írja majd fel, de ha mégis ilyesmivel szeretnénk kedveskedni, többfajta, kisebb kiszerelésű praktikus lehet, hogy ki tudja választani a család a nekik legjobban megfelelőt
Tipp 3: pelenkából a legkisebb méretet érdemes választani, és csak 1 csomaggal, mert hamar kinőheti a baba, vagy ha nem válik be a pelenkamárka, ne váljon feleslegessé
Tipp 4: a baba várható születési időpontjakor várható időjárásnak megfelelő 100% pamut (!!!) ruhák (rövid ujjú v. hosszú ujjú body, rugdalózó, harisnyanadrág - nemcsak lányoknak, esetleg kis zokni, sapka vagy kis kalap)
Javasolt méret: 50/56 - ha köztudottan nagyobb baba lesz, vagy biztosra akartok menni: 62 :)
Tipp 5: popsikenőcs (Neogranormon, Sudokrém)
Tipp 6: a plüssállatok nagyon cukik, vannak zenélősek is (dm, Rossmann), bár ezekkel úgyis csak később játszik majd a baba
Tipp 7: frottír fürdőlepedő, pamut takaró
Tipp 8: én a cumit, cumisüveget nem szeretem, sosem használtam, ezt csak akkor vegyünk, ha biztosan tudjuk, az anyuka örülne neki


3) Milyen játékokat játsszunk egy babaváró bulin? - ötletek: saját kútfőből és innen
Szinte mindegyik játékot lehet csapatban vagy egyénileg játszani, esetleg úgy, hogy a leendő anyukát "teszteljük". Ehhez elő lehet készíteni egy nagy lapot a pontozáshoz.
a) Szembekötős pelenkázós
Hozzávalók: játékbaba, annyi pelenka ahány fő, kendő
Játék: Bepelenkázott játékbabát levetkőztetni és bepelenkázni bekötött szemmel egyesével vagy csapatban
b) "Kakis" pelus
Hozzávalók: pelenka, olvasztott csoki, zene
Játék: az olvasztott csokival megtöltött pelenkát a körben ülők adogatják a mellettük ülőknek körbe, közben szól a zene. Amikor a játékvezető megállítja a zenét, akinél a "kakis" pelus van, kiesett.
c) "Elfolyik a magzatvíz"
Hozzávalók: műanyag babák és műanyag poharak
Játék: ahány vendég érkezik, annyi műanyag pohárra van szükség és olyan játékbabákra, amik ezekbe beleférnek. Előzetesen le kell fagyasztani a vízzel telt poharakat úgy, hogy a babák is benne vannak. Mikor a vendégek megérkeznek, kapnak 1-1 jeges babás poharat. Akinek először olvad ki a babája, azaz "folyik el a magzatvize", nyeri a játékot.

 

d) Lufihas
Hozzávalók: annyi lufi ahány fő
Játék: Háromra mindenki felfújja a lufit és beteszi a pólója alá. Aki a leghamarabb végez, pontot kap. Utána mindenkinek ki kell pukkasztania a lufiját - aki először "szüli meg" a lufit, pontot kap.
e) Bébiétel kóstoló
Hozzávalók: x üveg bébiétel, kicsi műanyag poharak, kanalak
Játék: mindenki kap annyi db műanyag poharat, ahány bébiétellel akarjuk játszani. (Ideális lehet 5db.) Ezekbe kiporciózunk előre mindegyik fajta bébiételből egy kicsit. A játékosoknak ki kell találni melyik milyen ízű bébiétel.
f) Cumipassz
Hozzávalók: 1db cumi aminek van fogója, szívószálak
Játék: mindenki a szájába vesz egy szívószálat. Aki kezdi a játékot, felfűzi a cumit a saját szívószálára. A feladat: továbbadni a cumit szívószálról szívószálra. Nem szabad hozzáérni kézzel, sem egymással érintkezni. Sorverseny. Az a csapat nyer, akik először végigadják a cumit.
g) Babanyugtató
Hozzávalók: kartonbaba, szája helyén akkora lyuk, hogy egy cumi beleférjen, 1db cumi, stopper, kendő
Játék: bekötött szemmel bele kell tenni a cumit a kartonbaba szájába. Aki leghamarabb teljesíti a feladatot, az nyer.
h) ZoknipárosítóHozzávalók: 10-20 pár különböző színű babazokni
Játék: a vendégek körben ülnek, középre kiborítjuk a babazoknikat összekeverve. Aki a legtöbb párat összehajtogatja, nyer.
i) Babatárgyak - kitalálós
Hozzávalók: nem átlátszó zacskók, babatárgyak 10-15 db, minden résztvevőnek egy papír és toll
Játék: mindenki kap egy zacskót, amibe bele van rejtve 1db babatárgy. A vendégeknek ki kell találni, mi az, és mire való, ezt felírják egy papírra. Az összes zacskót körbeadják. A végén, mikor mindenkinél volt már minden zacskó, a leendő anyuka mindet kibontja, és elmondja a megfejtést. Aki ahányat eltalált, annyi pontot kap.
Tippek a tárgyakhoz: anyatejtartó zacskó, mellbimbóvédő, melltartóbetét, szülés utáni vastag TENA betét, köldökcsonkot összeszorító kapocs (kölcsönadhatja egy anyuka, aki eltette a saját babájáét emlékbe), kórházi karszalag, terhességi teszt, gumi orrszívó, kakifogó mosható pelushoz, karika karikás kendőhöz, fülhőmérő vagy infrahőmérő, éjjeli fény, bébiőr, szoptatós melltartó, mosható pelenka külső/belső.
Mindezeket érdemes kölcsönkérni, nem muszáj megvásárolni. Gyakorló anyukáknak tutira van ebből-abból egy-egy elfekvőben. :)
j) Babatárgyak - ki tud többet?
Hozzávalók: papír, toll
Játék: listát kell írni adott idő alatt (pl. 3perc). ki tud több babatárgyat felsorolni.
k) Bébiételevő verseny

Hozzávalók: feleannyi üveg bébiétel ahány vendég lesz, uennyi kanál, uennyi kendő, uennyi kukás zacskó
Játék: páros játék. A páros egyik tagja magára ölt egy kukás zacskót, a másiknak bekötött szemmel meg kell etetni vele az egész üveg bébiételt. Amelyik párosnak először elfogy a bébiétel, az nyer.


l) Anya-kvíz
Hozzávalók: papír, toll
Játék: a játékvezető kérdéseket tesz fel a leendő anyáról és babájáról, aki helyesen válaszol, pontot kap.
Tippek: baba neme, neve, anya életkora, mikor fogant a baba, baba névnapja, anya születési méretei, mennyi ideig szoptatta az ő anyukája, melyik kórházban született, mennyi idő alatt, születési haja és szeme színe (ezeket lehet az apuka adataival is), anya kedvenc gyermekkori játéka
m) Gyerekdal verseny
Hozzávalók: papír, toll
Játék: ki tud több gyerekdalt? Aki el is énekli, plusz pont. :)
n) Gyerekdal kitalálós
Hozzávalók: CD gyerekdalokkal, papír, toll mindenkinek
Játék: az első pár perc lejátszása után ki tud több gyerekdalt felismerni
o) Babatárgyak ABC sorrendben
Hozzávalók: papír amin az ABC betűi egymás alá fel vannak írva, toll mindenkinek
Játék: minden betűhöz kell írni egy babatárgyat vagy szüléssel kapcsolatos szót. Az nyer, aki adott idő alatt legtöbbet fel tud sorolni.
p) Kívánós teszt
Hozzávalók: papír és toll mindenkinek
Játék: a leendő anyuka előre felírja milyen ételeket kívánt ill. mitől undorodott a várandósság alatt. A vendégeknek mindkettőre 3-3-at lehet tippelni. Aki a legtöbbet eltalálja, nyer.
q) Cumisüveg-verseny
Hozzávalók: annyi cumisüveg ahány játékos, benne tej/ital
Játék: háromra aki előbb megissza, nyer.
r) Vizes-lufi magzatvízHozzávalók: annyi lufi ahány játékos, benne víz
Játék: mindenki kap egy vizes lufit, amit a térde közé kell helyezni. Aki a legtovább tudja tartani anélkül, hogy a lufi kidurranna (=elfolyna a magzatvize), az nyer. Szabadtéri játék.



Amíg ezeket írtam, kedvem támadt egy ilyet szervezni. Ha Ti is így érzitek és van kismama barátnőtök, ne habozzatok!!! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése