2016. január 14., csütörtök

Mire megy el az idő kisgyerekeséknél?


  
Valamelyik nap óvodába menet egy nő telefonbeszélgetéséből ez a mondat ütötte meg a fülemet: "Ő otthon van a gyerekével, úgysem csinál semmit!" - Nyilván nem hallottam miről van szó, nem volt meg a kontextus, de azért az ilyen mondatok általában kiütik a biztosítékot az anyukáknál, szerintem teljesen jogosan.

És hogy mire is megy el az a bizonyos idő?

1) Pelenkázásra
Kb. 4-5 hónapos kortól a pelenkázás legkevesebb 15 percet vesz igénybe. Piszkos pelenka levesz, ne mozogj, emeld a lábadat, még ott hadd töröljem meg, ne forogj, ne szaladj el, gyere vissza, feküdj le, még egy kicsit, jó, már csak a másik oldalt hadd kapcsoljam be. Várj, még a többi ruhát is fel kell venni! Időszak vége a szobatisztasággal, legkorábban 1,5 éves, legkésőbb 3,5 éves korban! ;)

2) Öltözésre
Lépésről lépére ugyanaz mint a pelenkázás, csak minden egyes ruhadarabnál ismételve. Télen különösen egy élmény. :) Több gyereknél többszörös élmény. 3-4 éves kortól lehet rá számítani, hogy felöltözik egyedül. Addig esélytelen. :)

a magyar verziót hirtelen nem találtam, bocsi

3) Főzésre
(Már aki főz.) Ezen rengeteget lehet/ne spórolni. Van a pépeskaja korszak, ami szerintem a legidőpocsékolóbb: zöldség/hús stb. megfőz, turmixol, lehűt, kiadagol, lefagyaszt. Egyébként meg előkészítem, igen, leveszem a játékot a polcról, megpucolom, ne veszekedjetek már, megmosom, jó, akkor most azt tedd el, mert veszélyes, köpd ki a LEGO fejet, oké, hol is tartottam, ja, még fel sem tettem a lábost. Gyere, semmi baj, megmossuk a kezed. Ruhacsere. Ó, hogy nem gyújtottam meg a gázt, ezt nem hiszem el. 2 óra, mire elkészülök... Éhes vagy, jaa, hát a kaja az még nincs kész. Egyél egy kis ropit/kölesgolyót/kekszet... Kész a kaja. Ja, hogy már nem vagy éhes?! Minek adtam neki ropit/kölesgolyót/kekszet???

4) Etetésre
Előveszed, felszeleteled, megterítesz, ledobta a kanalat, felveszed, elmosod, vissza, jó, (másodjára már tuti nem mosod meg), előke elő, leveszi, feladod, leveszi, elrakod inkább (legközelebb már elő sem veszed), megeteted, engeded hogy pacsmagoljon, szalvéta, szájtörlés, kéztörlés, kérsz még? ne pacsálj, második fogás, majd utána 10 perc takarítás.

5) Takarításra, rendrakásra
Minden időben, minden életszakaszban, minden nap. Kaja előtt-után, játék közben-után, altatás előtt. Kiborult, eltörött, szétszóródott, kifolyt, leette, leitta, lecsöpögtette, összefirkálja, összegyurmázta, telematricázta. Naponta átlagosan hatszor-tízszer. A porszívót elpakolni nem is érdemes.

5) Vészhelyzetekre
Épphogy tisztába tetted, bekakil, megetetted, de túl sokat rohangált és kihányta az egészet, simán csak bukott egy szökőkútnyit, kezdd újra az első három pontot. Beütötte a száját, tiszta vér minden ruhája, kezdd újra a 2. pontot. Elesett, megütötte magát, vigasztalás 10-15 perc. Összevesznek a játékokon, szétválasztod őket, megvigasztalod az egyiket, majd a másikat 10-20 perc. Leesett a kanapéról, megbotlott a kisautóban, elcsúszott a rajzolós papíron, beütötte a fejét az asztalba kimászás közben. Sírás, vigasztalás, helyrehozás.

6) Altatásra
Annak, akinek a gyereke nem hajlandó nélküle aludni. Délután, este 10 perctől 1,5 óráig terjedő intervallum. Én csak arra gondolok, ha kamasz/egyetemista lesz, örülök majd, ha tudom, hogy kinél alszik...

Mivel lehet spórolni?

- ha otthon maradtok, nem kell kinti ruhába (is) felöltöztetni
- ha elmentek otthonról, máshol pakol szét, tesz tönkre, borítja ki, szórja szét stb.
- ha a játszótéren vagytok, talán kevesebb dolgot tud tönkretenni
- ha a bababiztos gyerekszobában játszotok, talán kevesebb az esély, hogy vészhelyzet alakul ki
- ha kaját rendeltek, nem kell főzni, sem mosogatni
- egyébként meg minél idősebb, annál ügyesebb, szóval kitartás! ;)
- és egy örök tipp: holnap lehet, hogy jobb lesz! Tényleg.

És egy kis elismerés, hogy mennyit ér/ne a munkánk:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése