2016. június 30., csütörtök

A terhességi cukorbetegséről (GDM - gestatios diabetes mellitus)

Ma Magyarországon minden 24-26. hetes várandós kismamának kötelezően elvégzendő vizsgálata a cukorterhelés. Magáról a terhességi cukorbetegségről nem szeretnék bővebben írni, inkább megosztom Veletek azt a pár oldalt amit a Szent Imre Kórház diabetológiáján kaptam - hasznos, és könnyen érthető olvasmány, megéri rászánni azt a pár percet, amit az elolvasása igényel. :)




A teljes eljárás így néz ki:
- a nőgyógyász ír egy beutalót a háziorvosnak, hogy kérje a kismama cukorterhelését
- a háziorvos megírja a beutalót a laborba, beikszelve a kért elemeket

(ezzel egy időben szoktak kérni egy teljes vér- és vizeletvizsgálatot is, ezért lehet több X a beutalón)
- abban az esetben, ha a kismamának nincsen (úgy emlékszem) 2 hétnél nem régebbi cukoreredménye, a laborban első alkalommal vesznek egy éhgyomri vért, hogy megnézzék, terhelhető-e a kismama cukra (itt nagyon fontos, hogy ekkor nem történik meg a terhelés, csak egy sima vérvétel!!!)
Saját tapasztalat: első babámat várva még dolgoztam ennyi idős várandósan, és mivel a cukorterhelés min. 120 percet vesz igénybe, szabadságot vettem ki az adott napon, potyára - ugyanis a konkrét terhelést csak azután végezték el, hogy megvolt a friss éhgyomri cukoreredményem!
- ha a kismama éhgyomri cukra 5,5-6 mmol/l felett van, nem terhelhető (intézményfüggő, hogy mit tartanak határnak)
- ha az érték a normál tartományba esik, tehát 3,5-5,5 mmol/l között van, akkor elvégezhető a terhelés


így néz ki a 75g-os glükóz egy 200 Ft-os érme mellett
A konkrét cukorterhelés menete a következő: - a kismama elmegy a laborba jó korán (általában 07.30-ra, hogy legyen idő!)
Fontos! Kismamákat, cukorterheléseseket (egészségügyi dolgozókat, cukorbetegeket, kisgyermekkel érkezőket soron kívül fogadják!!! Ezt ki is kell használni, nem szabad udvariaskodni! A laborban minden nővér tisztában van ezzel, így ha egy kismama előre kéri magát, abból soha nem lehet probléma!!! A többi várakozóval ilyenkor nem szabad foglalkozni! Jobb helyeken lehet elsőbbségi sorszámot kérni (XI. kerület, Szent Kristóf  Rendelőintézet), vagy a nővér eleve úgy szólítja be előre a kismamákat, terheléseseket, cukorbetegeket (anno Mester utcai SZTK - most már szerencsére van rendes sorszámhúzás ott is).
- vénásan vesznek tőle egy éhgyomri vért (megelőzően 10 óráig nem szabad enni, csak vizet lehet inni)
- a laborban/rendelőben/otthon megissza az anyuka a 75g orvosi cukrot 2-3dl vízben feloldva (egyes helyeken engedik, hogy friss citromnak a levét belefacsarják - így ihatóbb a lötty)
(a cukrot elvileg a laborban kapja a kismama ingyen, máshol a háziorvos írja fel receptre és a kismamának magának kell vinnie (receptre ~ 65Ft, nem receptre ~350Ft)
Saját vélemény: ha tejet itatnak+zsömlét etetnek cukorterhelés címén, az nem ad mérvadó eredményt!!! Egyes kerületekben pár éve még hatalmas eltérés volt, hogyan végeztették a háziorvosok/nőgyógyászok a cukorterhelést. Sajnos a 75g-os cukoroldat förtelmes, de ezzel lehet csak kiszűrni a GDM-et, ami a várandósság során nagy jelentőséggel bír, ha jelentkezik (erről később)!
- az utolsó kortytól számított 120. percben ismét vénásan vért vesznek (addig enni nem szabad, vizet, vagy ízesítetlen teát szabad fogyasztani)
- az eredmény 0,5-3 napon belül megérkezik a laborba, majd a háziorvoshoz
- ha a 120 perces eredmény eléri vagy meghaladja 7,2 mmol/l értéket, akkor beszélünk terhességi cukorbetegségről


További teendők GDM esetén:

- a nőgyógyász beutalja a kismamát a diabetológiára (általában abba a kórházba, ahol a kismama szülni fog, vagy ahova az orvos tartozik)
- a diabetológián megállapítják, milyen gyakori kontrollra van szükség
Saját tapasztalat: első két gyermekemmel (8,5 mmol/l és 8,3 mmol/l-es 120 perces értékkel) 2 hetente kellett járnom a diabetológiára friss eredményekkel. Sajnos nem volt jó tapasztalatom a Szent Imre Kórház diabetológiájáról. Nagyon szeretnek a kismamákra ráijeszteni - ennek oka valószínűleg az lehet, hogy vannak, akik teljesen figyelmen kívül hagyják a rossz cukoreredményüket, pedig ezt nem szabad félvállról venni!
- általában az a protokoll, hogy 150-160 g-os szénhidrát-diétára "ítélik" a kismamát
(ld. a fenti fénymásolat első oldalát!)
- ezt követően a megbeszélt gyakorisággal kérnek új eredményt, melynek menete a következő:
- a kismama elmegy reggel éhgyomri vénás vérvételre, megreggelizik, az utolsó falat lenyelését követő 60. percben újra vesznek tőle vénás vért
- a 60 perces terhelés eredménye akkor jó, ha 6,1 mmol/l alatti

Tudnivalók a szénhidrát-diétáról:
A szénhidrát-diéta nem csupán abból áll, hogy nem szabad édességet enni - ez a legnagyobb téveszme ebben a témában. Az a lényege, hogy minden élelmiszernek megvan a maga CH-értéke. Ezt egy táblázatban foglalták össze, íme:




Értelemszerűen kinek milyen mértékű diétát írnak elő, aszerint kell betartania a pl. 150g-os vagy 160g-os, esetleg 200g-os CH-diétát. (Általában testsúlyhoz kötött, hogy mennyit írnak elő. Én pl. 56kg-mal lettem várandós, és 150g-ra ítéltek. :) ) Ez azt jelenti, hogy 1 nap 150g-nak megfelelő szénhidrátbevitel engedélyezett. Ez lehet bármi, pl. egy TúróRudi is uzsonnára akár, de akkor a napi mennyiségből 11,7g már meg is volt (adat innen: http://www.kalóriaguru.hu/kaloriatablazat/turo-rudi-kaloria.php). Tulajdonképpen ki kell sakkozni, hogy miből mennyit érdemes enni, hogy ne érezzünk borzasztó éhséget.

Saját tapasztalataim és tippjeim:
Csodák csodájára most, a 3. várandósságom során nem lettem cukros, aminek persze nagyon-nagyon örültem! (120 perces értékem 6,0 mmol/l lett!) Sokat gondolkodtam, mi lehet az oka a változásnak. A következőre jutottam: az előző két terheléskor lefeküdtem pihenni, és általában a várandósságaim során sokkal nyugisabb életet éltem, míg a harmadik alkalommal sokat sétáltam és futottam a két fiam után - a testmozgás kifejezetten jót tesz a vércukorszint megfelelő mederben tartásában!!!
Ha már az ember cukros lesz (mint ahogy én is végigcsináltam 2x10 hetet diétával), valóban érdemes egy jó digitális konyhai mérleget beszerezni (ha még nincs otthon), hiszen ezzel sokkal könnyebben mérhető a napi betevők CH-tartalma!! (Én spórolni akartam, és nem volt jó döntés - azóta már van digitális mérlegem! :) )
Érdemes a diétát betartani, mert sok más következménnyel is járhat a nem-betartás!

Extra info: országonként is hatalmas az eltérés abban, hogyan végzik a cukorterhelést. Angliai és németországi infóim vannak, érdeklődésre szívesen megosztom ismerőseim tapasztalatait, illetve Ti is bátran írjátok meg, ha külföldön ilyenen keresztülmentetek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése