2018. február 1., csütörtök

Természetes szülés vs. császármetszés

Ez egy olyan téma, ami nagyon sokakat érinthet érzékenyen, azonban elengedhetetlennek tartom, hogy ne essék róla szó, ugyanis nagyon sok kismama nem találkozik ezekkel az információkkal, csak amikor már éri egy rossz élmény és utólag tájékozódik arról, hogy másképp is alakulhatott volna. Igyekszem nagyon korrekten és objektívan fogalmazni. Kérlek, olvassátok megértéssel! 

A legeslegfontosabb dolog, amit szeretnék leszögezni az elején: nincs olyan, hogy valaki jobb vagy rosszabb anya attól, mert egyik vagy másik módon szülte meg a kisbabáját! Mindkét módon való szülés lehet gyengéd és szép!


1) A császármetszésről
Kezdjük azzal, hogy a császármetszés a kisbaba és az édesanya életét megmenteni hivatott művi beavatkozás - kell hogy legyen. Vannak esetek, amikor ez a nagy hasi műtét elengedhetetlen ahhoz, hogy a kisbaba és az édesanya ép és egészséges maradjon. Ezek az esetek a következők:
Innen: http://www.csaszarosanyuka.hu/a-csaszarmetszes-indokai/

Anyai okok:
  • anyai betegségek: súlyos anyai szív vagy tüdőbetegség , kismedencében lévő daganat
  • súlyos vérzés, DIC, az anyai keringés összeomlása, kezelhetetlen terhességi magas vérnyomás, (toxémia), vizenyő, fehérjevizelés, terhességi rángógörcs (eclampsia)
  • III. fokban szűk medence
  • mélyen tapadó, méhszájat elfedő lepény
Magzati okok:
  • magzati asphyxia (fejbőrvér pH<7,21), (újszülött szerveiben, szöveteiben nagyon alacsony az oxigén ellátás )
  • köldökzsinór-előesés,
  • elhanyagolt harántfekvés,
  • felszálló fertőzések (genital herpesz), az anyai betegség átterjedésének kikerülésére
  • magzati fertőzések
Anyai/magzati okok:
- méhszakadás, hegszétválás,
- elöl fekvő lepény okozta súlyos vérzés,
- lepényleválás, lepény rendellenes működése

Ebben a cikkben folytatódik a lista, ami azokról az esetekről szól, amikor valamilyen szövődmény megelőzése céljából végeznek császármetszést. Ezekkel én csak részben értek egyet, így itt nem szeretném feltüntetni. Viszont a következőket nagyon fontosnak tartom megjegyezni:

Ami ÖNMAGÁBAN NEM INDOKOLJA a császármetszés szükségességét:

- édesanya kisebb termete
(élő példa lennék rá én: 163cm, várandósan 65kg; babák méretei (súly/hossz/fejkörfogat): 3940g/56cm/36cm; 4100g/58cm/38cm; 4280g/55cm/35cm)
- a baba nagy súlya (hiszen inkább a fej mérete ami döntő a kitolási szakban; ezt azonban nem lehet előre pontosan megmondani)
- ikerterhesség (csak akkor indokolt a császár, ha a hüvelyhez közelebb fekvő baba haránt-, vagy farfekvéses; fejvégű ikerbabák hüvelyi úton is megszülethetnek)
- köldökzsinór rátekeredése a baba bármilyen testrészére (http://szulesblog.hu/itt-az-ideje-eloszlatni-a-mitoszokat-a-gyermek-nyakara-tekeredo-koldokzsinorral-kapcsolatban/)
- farfekvéses kisbaba (http://www.loritan.hu/varandossagrol/ha-a-baba-farfekveses)
- édesanya életkora
- az édesanya testsúlya 


A programcsászárról
Én teljességgel a programozott császármetszés ellen foglalok állást. Indokaim a következők:
- a babának jobb, ha ő magától indul el a születés útján
- programcsászár esetén nem biztos, hogy elég érett és fejlett lesz a kisbaba
- nagyon gyakori, hogy a programcsászár csak az orvos kényelmét és a kórház praktikumát szolgálja és egyáltalán nem az anya és a baba érdekeit
- még az attól való félelem, hogy a vajúdás során az előző császármetszés helye szétválik sem biztos, hogy bekövetkezik
Én azt javaslom, hogy programcsászár helyett kérjük meg az orvosunkat, hogy várja meg a szülés megindulását, és csak azután végezzen császármetszést ha nincs más opció. 
* Utólagos megjegyzés: pontosítani szeretném a fenti kijelentésemet. Sok olyan történetet kaptam Tőletek, amik indokolt programcsászárról szóltak. Annyival egészíteném ki a véleményemet, hogy abban az esetben, ha az anya eredményei és a baba eredményei (UH, vérkép, stb.) engedik, jobb a babának ha megvárják a vajúdás kezdetét.


Tévhitek a császármetszést követő időszakról:
- nem feltétlenül következik be később a tejbelövellés! Ha sokszor mellre tesszük a kisbabát, ugyanolyan hamar (3-4) megjön az előtej mint hüvelyi szülés után
- nem igaz, hogy késve következik be a kötődés anya és a baba között! Fontos, hogy amint lehet minél több időt töltsön az anya a kisbabájával császármetszés után is! Vannak kórházak, akik a császármetszéssel született kisbabákat is az anyukájuk mellé/mellkasára teszik! Én ezt nagyon jó dolognak tartom!
- vannak olyan kórházak, ahol császármetszéses szülésnél is bent lehet az édesapa!
- nem feltétlenül lassabb a felépülés a császármetszés után, de mivel műtéti heg, ezért nem múlik el nyom nélkül
- egyáltalán nem törvényszerű, hogy ha az első baba császárral születik, a testévei nem születhetnek meg hüvelyi úton

Ha van választási lehetőség:
Abban az esetben, ha választási lehetőséget adnak a kismama kezébe, hogy császármetszést vagy természetes szülést szeretne, az előrevetíti, hogy van esély a természetes szülésre, és ilyenkor egyértelműen a természetes szülést tartom jobbnak.

Egyéb információk:
https://www.ridikul.hu/2016/08/04/a-csaszarmetszes-15-fekete-pontja-amit-megis-jo-elore-tudni/
Gyengéd császármetszésről videó:
https://www.facebook.com/Abdulkareem45rajput/videos/1953742131535322/ 


2) A természetes szülésről
A természetes szülés melletti legnagyobb érvem az, hogy a természet úgy alkotta meg, hogy az ember utódja hüvelyi úton szülessen meg, mert így a legbiztonságosabb a túlélése és fajfenntartása szempontjából. Különben tojást raknánk, vagy ikrákkal szaporodnánk, esetleg szatyorban hordanánk ki utódunkat. Lásd: https://www.youtube.com/watch?v=yBeCpxYEUNw 01:10-nél! :D
Viccet félretéve, valóban a hüvelyi szülés a biztonságosabb mind az anya, mind a baba számára, ha nincs semmilyen életet veszélyeztető tényező.

Érveim a hüvelyi szülés mellett:
- ez a lehető legjobb, legszebb, legbiztonságosabb, legtermészetesebb módja a kisbaba megszületésének
- az anya szervezete úgy van megalkotva, hogy képes visszaalakulni egy természetes szülés után majdnem ugyanolyan állapotra mint a szülés előtt volt, és ugyanezt az átalakulást többször képes megtenni, ez nem lehet véletlen :)
- a kisbaba útja a szülőcsatornán egyfajta érzelmi és testi felvértezettséget eredményez: a kisbaba megtanul küzdeni, megtapasztalja a megszületés élményét, keresztülhalad az anya baktériumflóráján, ami ellenállóvá és immunissá teszi a kinti világgal szemben
- megkapja az anya is és a baba is azt a hormondózist, ami a kinti életüket leggördülékenyebbé teszi: beindítja az anya a tejtermelést, a szüléssel való megbirkózás elönti adrenalinnal az édesanya agyát, hatalmas sikerélményt és boldogságot vált ki, megtapasztalja a semmihez sem fogható ragaszkodását a kisbabájához és létrejöhet a leggyönyörűbb egység: az anya és a mellén megnyugvást találó kisbaba


A természetes szülésélmény fontos elemei szerintem:
- hagyni a szülést magától megindulni (túlhordás esetén is, megfelelő ráfordított figyelem mellett)
- hagyni a szülést/születést a maga tempójában, sodrásában haladni
- hagyni az édesanyát hallgatni a testére
- engedni az anyának a szabad mozgást, táplálkozást, folyadékpótlást a szülés ideje alatt
- megpróbálni minél kevesebb külső beavatkozást alkalmazni (beöntés, oxitocin, gátmetszés)
- szülés után minél hamarabb, ha lehet azonnal az anyára helyezni a kisbabát (ha ennek nincs semmilyen akadálya, pl. baba nem sír fel vagy nagyon alacsony az Apgar értéke, anya nincs életveszélyben)
- engedni, bátorítani és segíteni az anyát hogy már a szülőszobán szoptassa kisbabáját
- apával vagy azzal a választott szeretett személlyel engedni szülni az anyát, akit ő szeretne
- háborítatlanul hagyni anyát és kisbabát és a választott személy(eke)t a szülést követő min. 2-4 órában

Az egyik legszebb születésvideó amit láttam:
https://www.facebook.com/monetnicolebirths/videos/1636506729755309/?hc_ref=ARRG_Yo8-iQ-x3pbAixYgvx7lIIW7bIEFSQ4T6zCxycULTkm2rcEZ_NoZj3T13wmqRQ
Ajánlott "irodalom":
https://www.youtube.com/watch?v=h4_dfyedlio

Mindenkinek vágya szerinti szép szülést kívánok!!! 

3 megjegyzés:

  1. Szia Flora!
    Azt hiszem valoban sikerult tenyszeruen leirnod a dolgokat, megis ugy erzem hozza kell szolnom!
    Elore annyit, hogy nem vagyok csaszar parti, ha ugy alakul megprobalnam termeszetes uton is, de eletem egyik legjobb dontese volt a csaszar!
    Ahogy irod, ikerterhessegnel sem alap a csaszar. Nalam A fej vegu volt. B, felette harant, T alakban voltak kb. a 27. hettol. Az orvosom mondta is, hogy ikyen esetben meg lehet probalni a sima szulest. Kerdeztem, hogy rendben, A baba rebdben megszuletik (eleve fogalmam sincs mennyi erom maradt volna B megszulesere...), mi lesz a harant fekvovel?
    Valasz: mivel tobb helye lesz, be szoktak fordulni.
    En: Ertem. Mi van, ha nem fordul?
    Orvos: megprobaljak beforditani. ( erre ugyan nem kerdeztem ra de felo, hogy ez azt jelentette volna, hogy felnyulnak es kezzel(?) beforgatjak?! Nem tudom.).
    Erre en: Oke, mi van, ha nem sikerul? (Es ekkor mar ki tudja mennyi ido telik el es ugyan kulon burokban voltak, de...)
    Valasz: Akkor csaszar.
    Nos, ekkor "dontottem el" hogy en bizony nem PROBALOM huvelyi uton megszulni oket! Illetve az is benne(m) volt, hogy kozel 4 evnyi kuzdelem utan nem akartam kockaztatni!!! Es az vesse ram az elso kovet aki atment ezeken, ikerterhes es termeszetes uton szult -problemamentesen!!
    Igen, mondhatjuk, hogy programcsaszar volt, de -es itt jon a legfontosabb momentum - csaszar alatt hallottam valami csomorol beszelgetni a dokikat. En mar kesz voltam, izgultam meg hat meg sose voltam ilyen szituacioban... szoval komolyan azt hittem vitorlazasrol beszelnek. Nos, az orzobe bejott utana a dokim es mondta, hogy oruljunj, hogy igy alakultak a dolgok (35. heten bementunk a korhazba mert valahogy sehogy se volt jo, mire kozoltek, hogy beindult a szules - ebbol en nem sokat ereztem. Sikerult leallitaniuk, majd 36+2 napon 2 total ebren toltott ejszaka utan megbeszeltuk az orvosommal -igen, EN KERTEM-, hogy johet a csaszar. Termeszetesen ha azt mondta volna, hogy meg jobb lenne kicsit kibirnom, ertuk fejen allva is, de mivel az volt a valasza, hogy velemenye szerint idekinn is felszedik mar azt amit meg odabenn tudnanak, maradtunk ebben). Szoval elmondta, hogy A baba zsinorjan dupla csomo volt, amilyet meg nem is lattak (olyannyira, hogy a neonatologus kozolte a ferjemmel, hogy eloszor azt fotozza es utana a gyereket, majd kertek tole a fotot...) es nem biztos, hogy kiert volna a zsinor, vagy ha igen is, a szulocsatornaban siman osszenyomodhatott volna, annak meg kataszrofa is lehetett volna a vege!!
    Osszegezve: halas vagyok a JoIstennek, hogy biztam az erzeseimben es a csaszart valasztottam!
    Kicsit hosszura sikerult, de csak azert jott ez most ki belolem, mert egyaltalan nem feketw-feher a dolog es igen is van "egyeb" indikacioja a csaszarnak.
    Udv,Palma 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Pálma! Természetesen az ilyen esetekben valóban életmentésről van szó, és nyilván a Ti esetetek pont amiatt a 4 hosszú év miatt különös figyelmet érdemelt alapból! Kicsit pontosítok is majd a programcsászárral kapcsolatos véleményemről, mert sokan meséltek hasonló történeteket! Köszönöm, hogy megosztottad velem a Tiédet! És nagyon boldog vagyok, hogy egészségesek az Ikrek és Te is! Sok puszi! :*

      Törlés
    2. 😉
      Nektek is sok egeszseget es tovabbi sok sikert a blogodhoz 😊
      Puszi

      Törlés